gift icon Korting bij 4 of meer producten

Sensory Play

Red Tag

Sensory Play

Sensory Play

Het biedt mogelijkheden voor actieve verkenning en stimulering van de zintuigen van uw kind.

Sensory play, of sensopatisch spelen, zoals dat gewoon op zijn Nederlands heet, is de manier om jonge kinderen spelenderwijs op allerlei manieren te prikkelen, zonder duidelijk gevormde materialen. Denk bijvoorbeeld aan zand, bonen, rijst, verf, steentjes en water in plaats van ballen, blokken, puzzels en ander speelgoed. Het is dé manier om je kindje met de handjes, oren, ogen, neus en zelfs de mond te laten ontdekken. Alle zintuigen worden spelenderwijs gebruikt.

"Als de meeste ouders de woorden 'zintuiglijk spel' horen, vinden ze het al snel lastig en redelijk moeilijk, wat ik volledig begrijp. Maar uit mijn ervaring helpt zintuiglijk spel onze kleintjes hun gedrag te ondersteunen, zoals de 'grote' emoties die hun actieve hersenen proberen te begrijpen, en helpt het kinderen te kalmeren en informatie vast te houden. Dit geeft hen de vaardigheden om dingen te verwerken en uit te drukken hoe ze zich voelen en om te proberen hun emoties zelf te reguleren", zegt Incy Wincy Fingers oprichter, leraar en Biostime Nutrition partner, Renee Zigic

Wat zijn de voordelen van zintuiglijk spel?
Er zijn zo veel voordelen van wat ik graag 'zinvol en doelgericht zintuiglijk spel' noem. Het biedt mogelijkheden voor actieve verkenning en stimulering van de zintuigen van uw kind, wat van vitaal belang is voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen. Tegelijkertijd helpt het bij de ontwikkeling van spierkracht en controle in de handen, vingers en polsen, terwijl het de hand-oogcoördinatie versterkt. Dit zijn allemaal super belangrijke vaardigheden die onze kleine mensen voorbereiden op de dagelijkse taken, zoals eten en het poetsen van hun tanden.

Hoe helpt zintuiglijk spel bij de ontwikkeling?
Spelenderwijs leren speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van geletterdheid en rekenvaardigheid. Aangezien dit essentiële vaardigheden zijn, moeten kinderen worden blootgesteld aan mogelijkheden om ze te gebruiken en te zien hoe ze door anderen worden gevormd in situaties in het echte leven. Woorden en cijfers zijn overal in onze wereld en onze kinderen leggen voortdurend verbanden. Deze speelervaringen - samen met het aangeboren vermogen van onze kinderen om verbanden te leggen - voegen gewoon waarde en betekenis toe aan hun leerproces.

Binnen de meeste zintuiglijke ervaringen zul je merken dat geletterdheid en rekenvaardigheid naar voren komen in de activiteiten van je kindje. Wanneer kinderen de taal- en getalsconcepten die om hen heen worden gebruikt op een betekenisvolle manier zien, beginnen ze deze concepten te verankeren en eigen te maken in hun denken; dit verandert in prachtige kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld, het gebruik van rijke taal en woordenschat om te beschrijven en te praten over hoe de glibberige, knorrige modder voelde toen hun handen er doorheen gleden, ontsteekt al hun zintuigen in één keer.

Een omgeving die rijk is aan alfabetiserings- en rekenvaardigheidsmogelijkheden is daarom een goed uitgangspunt en een voorsprong voor hun schoolreisje. Ik weet dat het ver weg lijkt, maar dit zijn de magische jaren die tellen voor het bouwen van die sterke fundamenten door middel van een open en betekenisvol spel.

Belangrijke informatie

Borstvoeding is voor zuigelingen de beste voeding.

Raadpleeg altijd je consultatiebureau of arts voor je overgaat op (gedeeltelijke) flesvoeding.

IK HEB HET BEGREPEN