gift icon Korting bij 4 of meer producten

Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?

Red Tag

hoeveel flesvoeding baby

Als ouder vraag je je waarschijnlijk af: hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig? Borstvoeding is de beste voeding voor baby's, maar soms lukt (volledige) borstvoeding niet. Dan kies je in overleg met je consultatiebureau of arts voor flesvoeding ter aanvulling of als volledige vervanging. De biologische voeding van Biostime bevat melkroom om palmolie te vervangen, dat is beter voor het milieu.

De hoeveelheid flesvoeding bepaal je onder andere aan de hand van het gewicht, de lengte en de leeftijd van je kindje. Het ritme en de behoefte kan verschillen per kindje, bij vragen kun je dit altijd met een arts of het consultatiebureau bespreken. Je kunt je ook aanmelden voor deze gratis maandelijkse webinar over baby- en kindervoeding en je vragen live stellen aan Sharon van Voedingmaaktjebeter. Lees hieronder alles over het voedingsschema welke je als leidraad kunt gebruiken voor jouw baby.

Hoeveel voeding baby 0 tot 3 maanden?

Wanneer je baby pas net geboren is, bestaat de voeding van je baby alleen uit melk. Dit kan borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van beide zijn. De biologische zuigelingenvoeding van Biostime is geschikt voor baby’s van 0 tot 6 maanden.

Je kunt je baby het beste voeden wanneer hij of zij wil drinken. Maar hoe kun je dit zien? Wanneer je baby trekt heeft, zal hij of zij dit vaak laten zien door op je vinger te sabbelen of op zoek te gaan naar jouw tepel. De maag van je baby is nog maar klein, dus er past nog maar weinig voeding in. Je kindje geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft gedronken en onthoud dat het flesje niet leeg hoeft. Twijfel je of je kindje genoeg voeding binnenkrijgt? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je arts.

Is je baby tussen de 0 en 1 maand oud en heeft je baby een gewicht van ongeveer 3,3 kilogram? Dan is het ons advies om 3 schepjes flesvoeding te gebruiken en 90 ml water. Het aantal zuigflessen per dag is 6. Wanneer je baby tussen de 1 en 2 maanden oud is en zo’n 4,2 kilogram weegt, is het advies om 4 maatschepjes te gebruiken en 6 zuigflessen per dag. Is je baby tussen de 2 en 3 maanden en weegt je baby zo’n 5 kilogram? Ga dan voor 5 maatschepjes en 5 zuigflessen per dag.

hoeveel flesvoeding baby

Hoeveel voeding baby vanaf 3 maanden?

Het gewicht van je baby neemt maandelijks toe. Dit betekent: hoe hoger het gewicht, hoe meer voeding je baby nodig heeft. Vanaf 3 maanden is het mogelijk om zogeheten ‘regeldagen’ in te zetten. Dit zijn dagen waarop je baby onrustiger lijkt door de groei en je baby meer voeding nodig heeft.

Hoeveel flesvoeding heeft je baby nodig? Als je baby tussen de 3 en 4 maanden oud is en een gewicht heeft van ongeveer 5,6 kilogram, geven wij het advies om 6 maatschepjes Biostime te gebruiken en 5 zuigflessen per dag. Wanneer je baby een leeftijd van 4 tot 5 maanden bereikt en een gewicht van zo’n 6,3 kilogram, kun je overstappen naar 7 maatschepjes en 4 zuigflessen per dag. Je baby heeft op dat moment een minder grote hoeveelheid flesvoeding nodig. Is je baby tussen de 5 en 6 maanden oud en weegt je baby ongeveer 6,9 kilogram? Ga dan voor 8 maatschepjes en 4 zuigflessen per dag.

Hoeveel voeding baby vanaf 6 maanden?

Vanaf dat jouw baby 6 maanden oud is, gebruik je Biostime 2 opvolgmelk. Biostime 2 is afgestemd op de behoefte van baby’s van 6 tot 12 maanden. Een van de redenen om over te stappen van Biostime 1 zuigelingenvoeding naar Biostime 2 opvolgmelk is dat baby’s vanaf 6 maanden meer ijzer nodig hebben. Dat komt omdat de voorraad ijzer in het lichaam opraakt. Tijdens de zwangerschap bouw je de ijzervoorraad in het lichaam van je kindje op en rond de 6 maanden raakt deze voorraad op. Ook hebben ze wat meer calcium nodig, omdat ze meer vaste voeding eten, maar daarmee nog niet voldoende calcium binnenkrijgen. Baby’s mogen nog geen koemelk, omdat hier te veel zout en eiwit in zit. Ons advies is geen koemelk te geven aan je kindje tot een leeftijd van 3 jaar.

Wanneer je baby 6 maanden oud is, kun je je baby zo’n 2 á 3 keer per dag vaste voeding geven. Dit voedsel, zoals fruit en groente, kun je pureren of fijnprakken. Daarnaast krijgt je baby zo’n 2 á 3 keer per dag borstvoeding of Biostime opvolgmelk voor baby’s van 6 tot 12 maanden. In onderstaand schema zie je het voedingsschema voor baby's van 6 tot 12 maanden die je als leidraad kunt gebruiken. 

Het voedingsschema hieronder kun je als leidraad gebruiken. Het schema aan je baby nog 2 tot 3 zuigflessen per dag te geven. Doe 7 maatschepjes bij 210 ml water. Drinkt je baby nog wat vaker per dag? Doe dan per keer wat minder in de fles, maar houdt dezelfde dagdosering aan.

hoeveel flesvoeding baby

 

Hoeveel voeding baby vanaf 10 maanden?

Wanneer je kindje rond de 10 maanden oud is, stap je over van biologische opvolgmelk Biostime 2, naar biologische opvolgmelk of peutermelk Biostime 3 voor baby’s vanaf 10 maanden. Je kunt Biostime 2 gebruiken tot een leeftijd van 12 maanden wanneer je nog een product thuis hebt staan. Ga je nieuwe voeding bestellen en is je kindje 10+ maanden, stap dan meteen over op Biostime 3 opvolgmelk voor baby's vanaf 10 maanden oud. Het onderstaande voedingsschema kun je wederom als leidraad gebruiken voor je baby vanaf 10 maanden oud.

Is je kindje tussen de 10 en 12 maanden oud? Ga dan voor 2 á 3 zuigflessen per dag. Doe 7 maatschepjes bij 210 ml water. Wanneer je kindje ouder is dan 12 maanden is ons advies 2 á 3 zuigflessen per dag geven te geven en 8 schepjes bij 240 ml water te voegen.

hoeveel flesvoeding baby

Flesvoeding en borstvoeding combineren

Borstvoeding is de beste voeding voor baby's, maar soms lukt (volledige) borstvoeding niet. Je kunt het dan combineren met flesvoeding. Dit gaat over het algemeen het beste wanneer je ’s ochtends en ’s avonds de voeding nog met de borst blijft geven en de voedingen daar tussenin met de fles. Ook handig voor wanneer je weer begint met werken en om je borstvoeding af te bouwen. Ga je verder met afbouwen? Vervang dan elke keer een voeding extra door de fles en vervang als laatste de ochtendvoeding.

De ontlasting

Bij het combineren van borstvoeding en flesvoeding is het belangrijk om de ontlasting van je baby goed in de gaten te houden. Van nature werkt borstvoeding iets meer laxerend, terwijl flesvoeding de stoelgang juist iets meer vertraagt. Wanneer de ontlasting van je baby wat harder is dan normaal, is het raadzaam om bij elke flesvoeding iets meer water toe te voegen. Hierdoor wordt de ontlasting vaak wat zachter.

Belangrijke informatie

Borstvoeding is voor zuigelingen de beste voeding.

Raadpleeg altijd je consultatiebureau of arts voor je overgaat op (gedeeltelijke) flesvoeding.

IK HEB HET BEGREPEN