gift icon Korting bij 4 of meer producten

De eerste woordjes

Red Tag

Eerste woordjes

De eerste woordjes

Ondanks dat je het aandoenlijke gebrabbel van je baby het aller-schattigste van de wereld is, wil je natuurlijk het liefste dat je kindje op een gegeven moment leert praten. Als moeder wil je het liefst als eerste die schattige 'ma-ma' van je baby horen, maar wanneer gebeurt dat dan? Naast 'mama' en 'papa' zijn 'ja' en 'nee' ook handige woorden om je kleine frummel aan te leren. Lees hier hoe je zelf de eerste woordjes van je baby kunt stimuleren.

Benoem dingen en mensen concreet
Als jij je baby wilt leren praten, is het handig om duidelijk dingen uit de omgeving te benoemen. Mensen en mensen hun namen, maar ook dieren en objecten. Door ervoor te zorgen dat je baby aandacht heeft voor iets of iemand en daarbij duidelijk te vertellen wat het is, kan je kindje op een gegeven moment beter de connectie maken met een woord en wat je kindje waarneemt.

Praten, praten en nog eens praten

Als je wilt dat je kindje leert praten, dan moet je zelf het voorbeeld geven door veel tegen je kleintje te praten. Praat zo veel mogelijk tegen je baby, op een lieve en rustige toon. Kinderen, zeker als ze nog zo klein zijn, leren het meest door te observeren. En van wie doe je dat meer dan van je ouders? Probeer ook duidelijke verhalen te vertellen, dus niet aan een stuk door drie verschillende verhalen door elkaar. Gebruik dan het liefste korte zinnen.

Maak er wat leuks van
Doe spelletjes, lees boekjes voor en laat je kindje naar plaatjes kijken en wijzen: probeer de eerste woordjes van je kindje op een speelse en creatieve manier te stimuleren. Zo is het zowel voor je kleine als voor jezelf een leuke ervaring. Kijk daarbij ook goed naar wat je baby doet. Als jij je bewust bent van wat je baby bedoelt en wel en niet begrijpt, dan zal de communicatie en het stimuleren ook beter gaan.

Praat over waarnemingen
Geluiden, geuren, smaken: benoem alles, zodat je kind er een verband van kan maken. Ook niet-tastbare waarnemingen kan je koppelen aan objecten. Zo krijgt de baby door wat hij of zij voelt, hoort, proeft en ruikt. En ook, wat bij wat hoort. Zeg bijvoorbeeld dat een hapje lekker is en maak daarbij bijvoorbeeld het geluid: 'hmmm'. Je kunt ook de geluiden van bijvoorbeeld auto's of dieren nadoen, baby's vinden het leuk om deze geluiden na te zeggen wanneer ze zover zijn.

Forceer het niet
Stel geen onrealistische verwachtingen op en blijf geduldig, want de ontwikkeling van elk kindje is anders. Blijf liefdevol, geduldig en aandachtig oefenen met je kleine. Wanneer de tijd rijp is, gaat het vanzelf. Zegt je kindje een woord bijvoorbeeld verkeerd, zeg dan vervolgens het goede woord erachteraan zonder te zeggen dat je baby het fout doet. Voor je het weet babbelt je kleine erop los!

Belangrijke informatie

Borstvoeding is voor zuigelingen de beste voeding.

Raadpleeg altijd je consultatiebureau of arts voor je overgaat op (gedeeltelijke) flesvoeding.

IK HEB HET BEGREPEN