gift icon Gratis levering met een Biostime® abonnement

Waarom kun je beter voor producten zonder palmolie kiezen?

Red Tag

palmolie

Waarom kun je beter voor producten zonder palmolie kiezen?

Wanneer jij bewuste keuzes maakt als het op voeding aankomt, dan weet jij wellicht dat het beter is om producten met palmolie te vermijden. Maar wat is palmolie? Waarom kun je het beter vermijden? En wat zijn dan de alternatieven of wat kun jij doen om te helpen? In deze blog geven wij je een antwoord op deze vragen. 


Palmolie is, helaas, een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Je vindt het in een tal aan producten zoals in veel margarines, in shampoo, zoetigheden zoals koekjes, in make-up, in ijs en ga zo maar door. Waarschijnlijk ook in een heleboel producten die jij thuis hebt staan. 


Wat is het probleem?

Voor de aanleg van de plantages worden grote stukken regenwoud gekapt. Hoe groter de vraag naar palmolie, hoe meer van het regenwoud er verdwijnt om aan die vraag te voldoen. Ongeveer 85% van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië, de lokale bevolking uit deze gebieden verliezen hun leefgebied. Net zoals een aantal diersoorten en zelf bedreigde dieren zoals de orang-oetan verjaard worden uit het gebied, omdat ze plaats moeten maken voor de oliepalmplantages. Je hebt ook vast wel eens gelezen over grote stukken regenwoud die in vuur en vlam staan. Dit is het gevolg van de vernietiging van de bossen en drooglegging van veengronden, hierdoor ontstaan er namelijk licht ontvlambare gebieden. Indonesië staat hierdoor letterlijk elk jaar in vuur en vlam. Je kunt je voorstellen wat de verschrikkelijke gevolgen hiervoor zijn. Niet alleen de dieren worden verjaagd uit hun leefgebied, maar de verstikkende rook van deze branden veroorzaken ook ernstige gezondheidsproblemen bij heel veel mensen die eraan worden blootgesteld. De C02 die vrij komt bij de branden, zorgt ervoor dat het klimaat op aarde nog sneller verandert. Als laatste wordt er voor de groei van de palmen pesticiden gebruikt op de plantages. De grond wordt hierdoor volledig uitgeput en de schade die de pesticiden aanricht, is onherstelbaar voor de grond.


Hoe kan jij helpen?

Het is bijna onmogelijk om palmolie te vermijden. Het zit in ontzettend veel producten en een alternatief zoeken is helaas ook niet de oplossing. Want ook alternatieven zoals kokosolie hebben weer nadelige gevolgen. Wanneer het echt niet mogelijk is om palmolie te vermijden, probeer dan in ieder geval op zoek te gaan naar een merk dat duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Dit is palmolie die garandeert dat er geen bomen voor gekapt zijn.


Flesvoeding zonder palmolie

Het is gelukkig wel mogelijk om flesvoeding zonder palmolie aan te schaffen. Wij hebben bewust gekozen om melkroom te gebruiken in onze producten. We hebben dit niet alleen gedaan om bovenstaande gevolgen, maar ook voor de bewezen positieve effecten van melkroom. Deze positieve bewezen effecten lees je in onze blog over melkroom.

Belangrijke informatie

Borstvoeding is voor zuigelingen de beste voeding.

Raadpleeg altijd je consultatiebureau of arts voor je overgaat op (gedeeltelijke) flesvoeding.

IK HEB HET BEGREPEN